Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

rubriek ‘meer simpele, maar effectieve tips om af te vallen’ lougblad november 2013

Geplaats op donderdag, januari, 9th, 2014 om 18:05

In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. In de vorige editie van het lougblad ben ik begonnen met een aantal effectieve tips om af te vallen. Door de vele reacties volgen hier nog een aantal makkelijk toepasbare tips.

Tip 5:  Eet langzamer Je lichaam registreert pas dat je vol en verzadigd bent na zo’n 15-30 minuten. Als je snel alles naar binnen werkt terwijl je tv kijkt, voel je dat signaal niet of pas als het al te laat is. Eet daarom rustig en kauw je eten goed. Je speeksel bevat bovendien enzymen die je voedsel helpen verteren, dus door goed te kauwen neemt je lichaam je voeding beter op. Kauw elke hap minstens 7-10 keer en je zult het verschil zelf ervaren. Geniet er echt van.

Tip 6: Zorg voor je schoonheidsslaapje Als je onvoldoende slaapt, maakt je lichaam meer cortisol aan, een stresshormoon dat je eetlust versterkt. Bovendien heb je als je erg moe bent al snel minder wilskracht om nee te zeggen tegen iets wat je anders makkelijk zou kunnen laten staan. Dus zorg voor voldoende slaap!

Tip 7: Honger jezelf niet uit Als je kilo’s wilt kwijtraken en gewicht blijvend wilt verliezen dan is het belangrijk dat je jezelf niet gaat uithongeren. Het is een fout die makkelijk gemaakt is tijdens het afvallen. Helaas schakelt je lichaam over op de overlevingsmodus als je het niet voldoende voedt, omdat het denkt dat je in een hongersnood zit. Het werkt wel op korte termijn, maar de kilo’s vliegen er zo weer aan zodra je weer normaal gaat eten. Je lichaam zal dan wanhopig vastklampen aan de calorieën en vetten die je binnenkrijgt om het einde van de hongersnood te vieren en ze moeilijk weer loslaten. Ook zul je sneller ten prooi vallen aan je lekkere trek omdat je wilskracht vermindert door die knagende honger en eiwittekort, waardoor je misschien sneller een snoepreep aanvalt. Vervolgens klampt je lichaam zich weer wanhopig vast aan het vet dat je op die manier binnenkrijgt, waardoor dat er weer moeilijker afgaat. En zo kom je al snel in een cyclus terecht.

Tip 8: Geef niet op Er zullen altijd momenten zijn dat het even wat minder of voor je gevoel niet snel genoeg gaat. Of misschien kom je net in een moeilijke periode terecht waardoor je geneigd bent jezelf te troosten met eten, of misschien heb je een drukke periode waardoor je een week niet hebt kunnen sporten. Maar geef niet op! Het betekent niet dat al je moeite voor niets is geweest of dat je het niet kunt. Begin gewoon weer bij waar je bent gebleven, denk aan de kleine stapjes en ga verder.

 


Beheer | Copyright © Stoffien.nl