Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

Rubriek ‘Let op Vet’ Lougblad Januari 2012

Geplaats op maandag, juni, 4th, 2012 om 12:46

Let op Vet

In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Deze maand vertelt Stoffien over de verschillende soorten vetten.

Let op vet! Die kreet heeft u vast wel eens gehoord. Op etiketten staat het gehalte aan verzadigd en onverzadigd vet vermeld. Fijn! Maar wat betekent dat voor mij? Over het algemeen zijn verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard) en onverzadigde vetten vloeibaar.

Verzadigd vet
Verzadigde =Verkeerd-vetten verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, zoals roomboter en margarine in een wikkel, volvette kaas, volle melkproducten, (vet)vlees, chocolade, koek, gebak en snacks. Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoalscacaoboter, palmolie en kokosvet

Onverzadigd vet
Een beter keus kun je maken door te kiezen voor Onverzadigde= Ok-vetten. Dit is een betere keus omdat deze vetten helpen om het cholesterol gehalte in het bloed laag te houden, deze gezonde vetten hebben we nodig. onverzadigde vinden we o.a. in plantaardige olie, zoals olijf-, soja- of zonnebloemolie. Maar ook vloeibare bak- en braadproducten, noten, en vette vis, zoals zalm, haring of makreel..

Onverzadigde (goede vetten)bevatten even veel kilocalorieën als verzadigde (slechte vetten).Gebruik ook van de onverzadigde vetten niet te veel. Wel hebben we allemaal vet nodig, veel van de vitamines zijn alleen oplosbaar en dus opneembaar in vet!

Dieetadvisering
vanaf januari 2012 is de vergoeding voor dieetadvisering uit het basispakket gehaald. Gelukkig vergoedt Menzis, de grootste zorgverzekeraar van Noord-Nederland, de dieetadvisering in ExtraVerzorgd 2,3,4 en JongerenVerzorgd voor ongeveer 8-10 gesprekken per jaar. Wilt u weten of dieetadvisering voor u wordt vergoed, kijk dan op www.stoffien.nl/vergoeding.


Tags:

Beheer | Copyright © Stoffien.nl