Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

Rubriek ‘je eten bepaalt je slaap’ lougblad juni 2013

Geplaats op donderdag, januari, 9th, 2014 om 17:55

 

In deze terugkerende rubriek  ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Wel een glas melk, maar geen kop koffie. Waarschijnlijk weet je wel dat je geen cafeïne moet drinken vlak voor je gaat slapen. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen die je slaap verstoren óf juist bevorderen.

Caffeine Het drinken van veel koffie is één van de bekendste oorzaken van een verstoorde nachtrust. Dit komt door de werkzame stof cafeïne. Deze heeft een stimulerend effect op de hersenen, nieren, maag en darmen. Door cafeïne wordt onze vermoeidheid verdreven, en vallen we minder makkelijk in slaap. Probeer daarom een aantal uur voor het slapen gaan geen koffie, thee, cola en chocolade de nuttigen. Kruidenthee kan wel worden gedronken, omdat hier geen cafeïne in zit.

Alcohol Lekker slaapmutsje voor het slapengaan? Al val je misschien sneller in slaap, na ongeveer drie uur is het effect uitgewerkt. Grotere hoeveelheden alcohol kunnen de nachtrust juist verstoren. Probeer het gebruik van alcohol voor het slapen dus te beperken. Door alcohol wordt de kans op akelig dromen, zweten en hoofdpijn ook vergroot.

De volgende stoffen zijn juist nachtrust bevorderend:

Triptofaan De stof triptofaan zit in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt.  Deze stof zorgt voor een  plezierig en slaperig gevoel.  Als we 1 van deze voedingsmiddelen nemen een half uur voor het slapen gaan wordt je rustiger.

Serotonine In volkorenbrood of volkorencrackers zitten veel koolhydraten. Deze zorgen voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger. Bijvoorbeeld een  volkorencracker kan ons helpen om makkelijker in slaap te komen.

Tijdstip Naast het soort voedingsmiddel is ook het tijdstip bepalend waarop we eten. ’s Ochtends kan je lichaam het beste voedsel verteren. Later op de dag is er minder tijd voor de vertering. Hierdoor bestaat de kans dat wat je laat op de avond eet, ’s nachts half verteerd in je maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren. Een uitgebreid ontbijt, matige lunch, en lichte warme maaltijd is het beste. Zorg ervoor dat er 3 uur tussen de warme maaltijd zit en het moment dat u gaat slapen.

Een goede nachtrust gewenst!

 www.gezondeidsnet.nl

 


Beheer | Copyright © Stoffien.nl