Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.
Contactrubriek ‘hoe gezond is brood’ lougblad september 2013
Geplaats op donderdag, januari, 9th, 2014 om 18:00
In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Over brood circuleren de laatste tijd regelmatig negatieve berichten. Brood zou een dikmaker zijn, en te veel mensen zouden allergisch of intolerant zijn aan tarwe-eiwitten (gluten) om brood als een gezond voedingsmiddel aan te bevelen. Hier de feiten op een rijtje.
In een evenwichtige voeding moet minstens 55 % van de energie afkomstig zijn van koolhydraten en voornamelijk van meervoudige koolhydraten (zetmeel). Graanproducten zoals brood zijn belangrijke leveranciers van deze meervoudige koolhydraten en bevatten tegelijkertijd voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitaminen (vooral vitamine B1 en niacine) en mineralen (vooral ijzer, magnesium, zink en fosfor).
Dikmaker? Een evenwichtige voedingspatroon, met 5-7 sneetjes brood voor volwassenen, bij voorkeur volkorenbrood is een gezonde energieleverancier. En daarnaast één van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen. De consumptie van de aanbevolen hoeveelheden brood op zich is geen oorzaak van overgewicht en obesitas. Overgewicht is voornamelijk het gevolg van een te hoge energie-inname in vergelijking met het energieverbruik.
Een snede brood levert gemiddeld zo’n 85 kcal en bevat gemiddeld maar 1 g vet. Van normale porties brood op zich wordt je niet dik. Broodbeleg kan wel veel vet en calorieën meebrengen. Smeer dus niet te dik, een mespuntje smeervet per snede brood volstaat. Neem een sneetje beleg tussen 2 sneetjes brood. Wees matig met vette en zoete soorten broodbeleg. Luxebrood zoals melkbrood, suikerbrood en rozijnenbrood bevatten doorgaans meer calorieën omdat er meer vet en/of suiker aan toe is gevoegd.
Gluten maken niet ziek Gluten zijn eiwitbestanddelen die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en in mindere mate in haver. Gluten worden door het overgrote deel van de mensen zonder problemen verteerd. Ongeveer 1 op 100 mensen lijdt echter aan coeliakie of glutenintolerantie. Zij verteren gluten niet goed en moeten levenslang een glutenvrij dieet volgen. Het volgen van een glutenvrij dieet zonder medische reden is vanwege de risico’s op voedingstekorten af te raden.