Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.
ContactRubriek ‘Gezonde darmen’ Lougblad April 2012
Geplaats op maandag, juni, 4th, 2012 om 13:20Gezonde darmen
In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Deze keer zal er iets verteld worden over darmen.
In de praktijk zie ik regelmatig cliënten met klachten als diarree, obstipatie of een spastische darm. Het lijkt alsof deze klachten steeds vaker voorkomen. Is dat gek? Niet echt, als we bedenken dat we vaak gehaast leven, met regelmatig stress en spanningen. Dit heeft invloed op de samenstelling van de voeding; we grijpen sneller naar ‘gemaksvoedsel’ waarin vaak weinig vezels zitten.
Vezels, wat zijn dat ook alweer? Voedingsvezels zijn onverteerbare deeltjes in onze voeding. Deze vezels verteren niet, maar hebben toch een functie in de darm. We onderscheiden oplosbare vezels (groente, fruit, aardappelen, peulvruchten) en onoplosbare vezels (volkoren en graanproducten). Bacteriën kunnen oplosbare vezels afbreken in de darm. De stoffen die daarbij vrijkomen bevorderen de darmfunctie. Onoplosbare vezels daarentegen nemen veel water op en zorgen voor een goede consistentie (dikte) van de ontlasting. Ze geven een seintje aan de darm dat deze actief moet worden en stimuleren zo de activiteit.
Er bestaan veel fabels rondom de voeding bij obstipatie en diarree. Zo denken mensen nog steeds dat je bij diarree licht verteerbaar voedsel moet eten, zoals banaan, geraspte appel of rijst. Maar het zijn de onoplosbare voedingsvezels die veel water opnemen. Bij diarree is het
daarom juist belangrijk volkoren producten te eten. Ook over obstipatie bestaan fabels, zoals ‘ontbijtkoek werkt laxerend’ of ‘bij obstipatie moet je nooit banaan eten’. Ontbijtkoek bevat weinig vezels, dus de darmen worden niet geprikkeld. Banaan bevat juist veel (oplosbare) vezels en kun je dus gewoon eten bij obstipatie. Kortom: zowel bij obstipatie als bij diarree flink aan de vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar!
Een spastische darm, ofwel een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), is een lastiger verhaal. Het is niet duidelijk hoe dit precies ontstaat. Toch heeft naar schatting 7% van de mensen hier last van en kan het flinke klachten geven die het dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Onoplosbare vezels geven soms extra irritatie van de darm bij PDS. Heeft u deze klachten dan mag u wel gewoon brood eten, maar liever geen extra onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zijn in dit geval belangrijker, dus lekker veel groente en fruit. Verder lijken stress en spanning en een verstoorde darmflora (bacteriën in de darm) de klachten te beïnvloeden.
Tags: darmen, gezonde