Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

Rubriek ‘de gezonde winterkost’ Lougblad Oktober 2011

Geplaats op maandag, november, 21st, 2011 om 14:15

De gezonde winterkost

In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Deze keer zal zij iets vertellen over de gezonde winterkost.
Tijdens de wintermaanden letten we juist extra goed op wat we eten. Vooral het slikken van extra vitamines neemt toe zodra de ‘R’ weer in de maand komt. Maar is dat wel echt nodig?

Juist de wintergroenten zoals de boerenkool, spruitjes, wortelen, knolselderij, en prei bevatten weinig calorieën maar wel veel vitamines, mineralen en vezels. Hetzelfde geldt voor het winterfruit. De sinaasappels, mandarijnen en kiwi’s zijn erg gezond en in de wintermaanden volop verkrijgbaar.

Door de juiste keuzes te maken, maakt u van uw stamppot een gezonde maaltijd. Kies in plaats van speklapjes, rookworst of verse worst voor magere vleessoorten zoals een hamlapje, biefstuk of kipfilet. Vervang de spekdobbeltjes door hamblokjes of kipreepjes en bak het vlees bij voorkeur in vloeibaar bak en braadvet uit een fles. Deze bevatten, in tegenstelling tot het bak en braadvet uit een pakje, veel gezonde vetten. We hebben dagelijks per persoon ongeveer 200 gram groente en 200 gram aardappelen nodig. Probeer deze verhouding aardappelen en groente ook aan te houden bij een stamppot. Daarnaast blijven de smaak en de vitamines beter bewaard wanneer u de groente kort kookt of roerbakt.


Tags: ,

Beheer | Copyright © Stoffien.nl