Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

Hoe ga je om met maagklachten?

Geplaats op vrijdag, april, 10th, 2015 om 10:41

Voeding kan een rol spelen bij het ontstaan van maagklachten of het verergeren van bestaande maagklachten. Van een aantal producten is bekend dat ze maagklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Zo kunnen sommige voedingsstoffen het maagslijmvlies prikkelen. Toch is het heel persoonlijk waar mensen klachten van krijgen. Niet iedereen reageert hetzelfde op voeding. Hieronder volgen een aantal algemene tips, en voedingsadvizen bij maagklachten.

 Eet regelmatig

Het kan helpen om de maaltijden regelmatig over de dag te verdelen. Sla geen maaltijden over. Gebruik drie hoofdmaaltijden en neem een aantal keren iets tussendoor. Sommige mensen met maagklachten voelen zich duidelijk beter als zij zes keer per dag een kleine maaltijd gebruiken. U kunt zelf proberen welke maaltijdverdeling het best bij u past.

Als u last heeft van zuurbranden, is het verstandig vlak voor het slapen niet meer te eten. Met een volle maag gaan liggen geeft namelijk meer kans op dit soort klachten.

 

Kauw goed

Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen. Goed kauwen is het begin van een goede spijsvertering.

 

Zorg voor een goede stoelgang

Een goede stoelgang vermindert de kans op maagklachten. Voedingsvezels bevorderen de stoelgang dus zorg dat u genoeg vezels binnenkrijgt. Voedingsvezels komen vooral voor in volkorenproducten, groente (zowel rauwkost als gekookte groente), fruit, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden.

Voor voldoende voedingsvezels heeft u per dag nodig:

–    5 – 7 sneden volkoren- of roggebrood;

–    3 – 5 aardappelen (150 – 250 gram) of ongeveer 3 grote lepels gekookte volkorenpasta zoals volkorenmacaroni of volkorenspaghetti (125 – 175 gram) of minimaal 2 grote lepels zilvervliesrijst (75 – 125 gram)

–    minimaal 4 grote lepels groente (150 – 250 gram)

–    2 porties fruit.

Drink ten minste anderhalve liter per dag, vooral als u veel vezels gebruikt. Anders heeft u juist kans op verstopping. Ook dagelijks wat extra lichaamsbeweging bevordert een goede stoelgang.

 Vermijd voedingsmiddelen die bij u klachten geven

Beperk of neem geen voedingsmiddelen en dranken waarvan u merkt dat u ze niet verdraagt. Veel mensen krijgen last van:

–    vette of sterk gekruide gerechten;

–    zure of koolzuurhoudende dranken, koffie, chocola en

alchohol;

–    pepermuntjes.

Het verschilt van persoon tot persoon of en welke voedingsmiddelen extra klachten geven. Het heeft geen zin om in een keer verschillende voedingsmiddelen tegelijk te gaan vermijden. Probeer een voedingsmiddel tegelijk weg te laten en kijk dan eerst of de klachten er werkelijk minder van worden. Als u zomaar veel voedingsmiddelen gaat vermijden, kunt u een tekort aan gezonde voedingsstoffen krijgen.

 


Beheer | Copyright © Stoffien.nl