Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.
ContactRubriek ‘Zout’ Lougblad Maart 2012
Geplaats op maandag, juni, 4th, 2012 om 13:15Zout
In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. De laatste tijd is er veel media-aandacht voor het zoutgebruik van de Nederlanders. Het blijkt namelijk dat ruim 85% van de Nederlanders meer zout binnen krijgt dan de maximum richtlijn van 6 gram.
Volwassen mannen eten gemiddeld maar liefst 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Uw lichaam heeft zelfs voldoende aan 1 tot 3 gram zout. Deze hoeveelheid hebben we o.a. nodig voor het regelen van het vocht in ons lichaam. Maar te veel zout kan uw bloeddruk verhogen, en dat is ongunstig. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en nierschade. Verder is opvallend dat mensen die veel zout eten, meer eten en drinken. Hier volgen een aantal tips om het zoutgebruik te beperken.
Handige tips
In hartig broodbeleg zoals kaas en vleeswaren zit veel zout. Om het zout te beperken is het beter om te kiezen voor kaassoorten met minder zout zoals Hüttenkäse, cottage cheese, Maaslander 30+ en Milner 30+ met minder zout. Bewerkte vleeswaren zoals ham, bacon en snijworst bevatten ook relatief veel zout.
Kies bij voorkeur voor vers vlees met zo min mogelijk toevoegingen. Of kies vaker voor zoet beleg zoals jam, vruchtenhagel, appelstroop of honing.
Gebruik verder tijdens het bereiden van de maaltijd geen zout, maar verse producten. Maak gebruik van tuinkruiden, paprikapoeder, peper, kruidnagel, een gefruit uitje, champignons, knoflook of citroen. Verse/diepvries groente en fruit bevatten van nature weinig zout. Dat geldt niet voor kant- en klaar producten. Fabrikanten van voedingsmiddelen voegen soms veel zout toe. Lees de etiketten en vergelijk producten met elkaar. In deze aanduiding staat vaak in plaats van zout het natriumgehalte vermeld. Kies producten met zo min mogelijk natrium.
Ten slotte bevatten alle soorten drop zout. Daarnaast bevat drop glycyrrhizinezuur, een extract uit de zoethoutwortel. Door glycyrrhizinezuur houden de nieren meer vocht vast en stijgt de bloeddruk.
Als u een hoge bloeddruk heeft, is het beter om geen drop te nemen en producten met zoethout te vermijden, zoals zoethoutthee. Kies liever voor bijvoorbeeld een pepermuntje of suikervrije kauwgum dan voor drop.
Maak nu een afspraak voor een persoonlijk dieetadvies!
Tags: zout