Voor het maken van een afspraak, informatie of vragen, neem direct contact op.

Contact

Rubriek ‘Eten omdat je niet lekker in je vel zit’ Lougblad Juni 2012

Geplaats op maandag, juni, 4th, 2012 om 13:31

Eten omdat je niet lekker in je vel zit

In deze terugkerende rubriek ‘diëtist aan het woord’ zal diëtist Stoffien Wisman iedere editie van het lougblad een actueel onderwerp behandelen over voeding. Wanneer je bezig bent met kilo’s kwijt te raken kom je er vaak achter dat het niet vanzelf gaat. Tijdens de periode van afvallen zijn er heel wat valkuilen waar je in kunt trappen. In deze editie wordt de eerste valkuil behandeld ‘eten omdat je niet lekker in je vel zit’.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je eet? Eet je omdat je maag rommelt en het duidelijk tijd is voor een stevige boterham of eet je vooral als je je gespannen voelt, eenzaam bent of verdrietig, boos of juist blij bent. Veel mensen gaan eten als ze niet lekker in hun vel zitten. Je gevoelens hebben dan invloed op je eetgedrag. Dit eetgedrag wordt ‘emotioneel eten’ genoemd. Op momenten dat je gaat eten, zegt je maag niet: ‘ik heb honger’, maar zijn het je gedachten en je gevoel die aanzetten tot eten. Er bestaan twee soorten hongergevoel. Een knorrende maag: maaghonger. En je gevoel dat zegt honger te hebben: hoofdhonger. Als je werkt aan een gezond gewicht is het belangrijk dat je voldoende eet en je dan bewust wordt van de aanleiding tot eten. Pas dan kun je immers gaan kijken of het anders zou kunnen aanpakken. Vervolgens kun je voor jezelf nagaan welke situaties leiden tot hoofdhonger. Het kan helpen om twee weken bij te houden wanneer je teveel eet en schrijf daarbij op hoe je je op dat moment voelt

Wanneer je er achter komt wat de oorzaak is van het snoepen, dan kun je bedenken wat je anders zou kunnen doen dan te beginnen met eten. Hieronder staan een aantal mogelijkheden beschreven hoe je hoofdhonger kunt aanpakken

Hoofdhonger aanpakken
-Eten uit verveling? Zoek afleiding. Bel iemand op, ga in de tuin werken, of een boek of tijdschrift lezen
-Eet je uit boosheid? Uit je woede of ergernis. Er over praten helpt. Als dit moeilijk is dan kun je je boosheid lichamelijk uiten. Flink hard fietsen of hardlopen kan ook helpen.
– Eet je door stress? Neem een adempauze. Als je de hele dag loopt te rennen en te vliegen, stapelt de spanning zich op. Vraag je tijdens je bezigheden af of dit vandaag echt af moet en vergeet tussendoor niet te eten en te drinken en op zijn tijd pauze te nemen.
-Eet je omdat je moe bent? Misschien ben je iemand die nooit stil zit en altijd klaar staat voor anderen. Het kan best zijn dat je je vermoeidheid compenseert door wat te eten. Zet eens op een rijtje hoeveel tijd je voor jezelf neemt om leuke dingen te doen, uit te rusten of te ontspannen. Tijd voor jezelf nemen is belangrijk. Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet altijd voor een ander klaarstaan.

Verwacht niet dat snoepaanvallen of eetbuien in één keer over zijn. Iets wat je jarenlang op een bepaalde manier hebt gedaan, kost tijd om dat gedrag te veranderen. Probeer na een eetbui direct de draad dezelfde dag weer op te pakken.


Tags: ,

Beheer | Copyright © Stoffien.nl